Skip to main content

قصد داریم به معرفی کامل بیماری پاراپسوریازیس شامل اینکه دقیقا چیست علت به وجود امدن ان کدام است و علائم آن شامل چه مواردی می شود بپردازیم.

پاراپسوریازیس یک اصطلاح کلی برای گروهی از اختلالات پوستی است که با بثورات پوستی تشکیل شده از لکه های پوسته (پلاک) مشخص می شود.

دو نوع پاراپسوریازیس وجود دارد: پاراپسوریازیس پلاک کوچک و پاراپسوریازیس پلاک بزرگ.

پاراپسوریازیس به خوبی تعریف نشده است و علل آن تا حد زیادی ناشناخته است. پاراپسوریازیس با پسوریازیس مرتبط نیست، حتی اگر نام‌های مشابهی داشته باشند. در حالی که برخی علائم همپوشانی دارند،

از جمله ظاهر لکه های پوستی، پاراپسوریازیس و پسوریازیس دو وضعیت متفاوت هستند.


انواع پاراپسوریازیس


پاراپسوریازیس پلاک کوچک (SPP) معمولاً خوش خیم اما مزمن است. SPP با پلاک هایی با قطر کمتر از ۲ اینچ (۵ سانتی متر) روی پوست مشخص می شود. پلاک‌های SPP می‌توانند در سراسر بدن باشند، اما بیشتر روی تنه قرار دارند.

پاراپسوریازیس پلاک بزرگ (LPP) نیز مزمن است، اما به عنوان یک درماتوز پیش بدخیم در نظر گرفته می شود. LPP ممکن است به mycosis fungoides، شایع ترین نوع لنفوم سلول T پوستی (CTCL)، نوعی سرطان، پیشرفت کند. افراد مبتلا به LPP پلاک هایی با قطر بزرگتر از ۲ اینچ روی پوست خواهند داشت. آنها معمولا روی تنه هستند، اما می توانند روی باسن نیز وجود داشته باشند.

Pityriasis lichenoides، لکه‌های قرمز رنگی که به سرعت به پاپول‌هایی با قطر ۵ تا ۱۵ میلی‌متر تبدیل می‌شوند، در مطالعات قبلی پاراپسوریازیس گنجانده شده بود. اما به دلیل اختلاف نظر متخصصان، دیگر نوعی پاراپسوریازیس محسوب نمی شود.

علائم پاراپسوریازیس


مانند پسوریازیس، پاراپسوریازیس نیز بر روی پوست به صورت یک بثورات تکه تکه به نام پلاک ظاهر می شود.

معمولاً پلاک ها قرمز یا صورتی هستند، اما می توانند قهوه ای یا زرد باشند. تعداد پلاک ها متفاوت است و پلاک ها می توانند برجسته، برآمده، پوسته پوسته یا چروکیده باشند.

به جز علائم قابل مشاهده، هیچ علامت دیگری به جز خارش در پوست اسیب دیده وجود ندارد.

نوع SPP به ندرت پیشرفت می کند، در حالی که پاراپسوریازیس پلاک بزرگ پتانسیل پیشرفت را دارد. LPP مشابه مرحله پچ مایکوزیس فونگوئیدس، شایع ترین شکل یک نوع سرطان خون به نام لنفوم سلول T پوستی، ظاهر می شود.

تفاوت پاراپسوریازیس با پسوریازیس

در زیر میکروسکوپ، پاراپسوریازیس و پسوریازیس متفاوت به نظر می رسند، اما با گذشت زمان پلاک های ناشی از پسوریازیس بسیار ضخیم تر از پلاک های ناشی از پاراپسوریازیس می شوند. علاوه بر این، پسوریازیس اغلب در بزرگسالان جوان و کودکان رخ می دهد، در حالی که پاراپسوریازیس در میان مردان میانسال شایع است.

علل پاراپسوریازیس


علت پاراپسوریازیس ناشناخته است. با این حال، متخصصان بر این باورند که پاراپسوریازیس مرحله‌ای در پیوستگی از درماتیت مزمن تا اختلالات لنفوپرولیفراتیو است، شرایطی در خون که شامل رشد کنترل نشده لنفوسیت‌ها (گلبول‌های سفید خون)، از جمله لنفوم سلول T پوستی است.

نحوه تشخیص


برای تشخیص پاراپسوریازیس، ارائه‌دهنده مراقبت‌های بهداشتی پلاک‌های روی پوست شما را با توجه به محل ظاهر شدن آن‌ها در بدن، اندازه و بافت آن‌ها بررسی می‌کند.

گاهی اوقات برای تایید تشخیص یا رد سایر شرایط نیاز به بیوپسی پوست است. بیوپسی می تواند لنفوم سلول T پوستی را نیز بررسی کند.