Skip to main content

آرتریت روماتوئید (RA) یک بیماری خودایمنی التهابی است که زمانی ایجاد می شود که بدن شما برای حمله به مفاصل خود آنتی بادی تولید می کند.

این آنتی بادی ها همچنین ممکن است به سایر قسمت های بدن شما حمله کنند و باعث التهاب گسترده و آسیب سلولی شوند که بر پوست، چشم ها، سیستم گوارشی، ریه ها و قلب تاثیر می گذارد.

این مقاله به بررسی برخی از علائم غیر معمول آرتریت روماتوئید به جز مشکلات مفصلی می پردازد تا به تشخیص بهتر آرتریت روماتوئید کمک کند.

که این علایم بیماری آرتریت روماتوئید ۱۲ علامت را شامل می شود که به غیر از علایم مفصلی شایع این بیماری است

علائم غیرمعمول روماتیسم


در حالی که آرتریت روماتوئید معمولاً باعث درد مفاصل، التهاب و تورم می شود، علائم سیستمیک مانند خستگی می تواند کل بدن را تحت تاثیر قرار دهد.

التهاب ناشی از آرتریت روماتوئید می‌تواند سایر سیستم‌های بدن را نیز هدف قرار دهد و در نتیجه علائم مختلفی ایجاد شود. اینها به عنوان تظاهرات خارج مفصلی شناخته می شوند


شایع ترین علائم آرتریت روماتوئید عبارتند از:

  • درد مفاصل
  • مفاصل متورم
  • سفتی مفصل
  • خستگی
  • تب


خرناس و خروپف در خواب


آرتریت روماتوئید می تواند مفاصل گردن و فک را تحت تاثیر قرار دهد، که می تواند افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید را مستعد ابتلا به آپنه خواب کند. این می تواند منجر به خستگی در طول روز، قطع خواب، و خروپف به دلیل مسدود شدن راه های هوایی در هنگام خواب شود.


بثورات پوستی


مشکلات پوستی ناشی از تغییرات التهابی که می‌توانند باعث ایجاد بثورات، خوشه‌هایی از برجستگی یا کهیر، و تکه‌های تغییر رنگ پوست شوند در روماتیسم شایع هستند.

شایع ترین بیماری پوستی با ارتریت روماتوئید، ندول های روماتوئید هستند که برجستگی های کوچکی است که در نواحی استخوانی مانند پاشنه پا، آرنج، زانو، ساعد و انگشتان ایجاد می شود.

آنها تقریباً در ۲۵٪ از بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید ایجاد می شوند

واسکولیت


واسکولیت روماتوئید نادر اما جدی است. زمانی رخ می دهد که التهاب به رگ های خونی گسترش می یابد و باعث بی حسی، گزگز یا درد در دست ها و پاها می شود. همچنین باعث ایجاد بثورات پوستی می شود و می تواند نواحی بدن مانند مغز، قلب، ریه ها، کلیه ها و دستگاه گوارش را تحت تاثیر قرار دهد.


مشکلات تنفسی
مشکلات تنفسی می‌تواند ناشی از التهاب ریه‌ها باشد که می‌تواند باعث بیماری‌هایی مانند فیبروز ریوی، بیماری بینابینی ریه و پلوریت در ۵ تا ۳۰ درصد از بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید شود. این شرایط می تواند باعث تنگی نفس، سرفه خشک و درد قفسه سینه شود

بی حسی و گزگز
مفاصل ملتهب که بر اعصاب مجاور تأثیر می‌گذارند می‌توانند منجر به آسیب یا فشردگی عصبی شوند که می‌تواند منجر به علائم بی‌حسی و سوزن سوزن شدن شود که معمولاً در دست‌ها، پاها و اندام‌ها رخ می‌دهد.

بی حسی و گزگز می تواند ناشی از شرایط خاص مرتبط با آرتریت روماتوئید، از جمله سندرم تونل کارپال، بیماری رینود، و نوروپاتی محیطی باشد.

بیماری لثه


اعتقاد بر این است که همان باکتری عامل بیماری لثه (ژنژیویت) در ایجاد آرتریت روماتوئید در بیماران مستعد نقش دارد. بیماری لثه ناشی از عادات بهداشتی نامناسب دهان و دندان ناشی از مسواک نکردن یا نخ دندان کشیدن صحیح است که منجر به التهاب لثه ها می شود که دردناک، متورم و مستعد خونریزی هستند.

خشکی دهان
سندرم شوگرن ثانویه که می تواند باعث خشکی دهان شود نیز در آرتریت روماتوئید شایع است و زمانی رخ می دهد که التهاب به غدد بزاقی حمله کند. هیچ درمانی برای آن وجود ندارد، اما با داروهای بیولوژیک قابل بهبودی و کنترل است.

افزایش چربی بدن
از آنجایی که آرتریت روماتوئید باعث مفاصل دردناک و ملتهب، تحلیل عضلانی و ضعف می شود، افزایش چربی در بدن شایع است زیرا افراد مبتلا به ارتریت روماتوئید اغلب از حرکت دادن مفاصل دردناک خود اجتناب می کنند. این کاهش توده عضلانی ممکن است ترکیب بدن را تغییر دهد و کل چربی بدن را در افراد کم تحرک افزایش دهد.

سوزش چشم
تغییرات التهابی که با آرتریت روماتوئید رخ می دهد نیز می تواند به چشم ها حمله کند. هنگامی که این اتفاق می افتد، منجر به طولانی تر شدن علائم می شود و شامل بیماری هایی مانند کراتوکونژونکتیویت سیکا (سندرم خشکی چشم)، اپی اسکلریت (قرمزی چشم)، اسکلریت (تورم سفیدی چشم) و کراتیت (التهاب قرنیه) شود.

علائم این شرایط شامل خشکی، خارش چشم، درد چشم، قرمزی چشم، تاری دید و حساسیت به نور است.

اختلال در خواب
آرتریت روماتوئید با اختلالات خواب و افسردگی و اضطراب همراه است که می تواند خوابیدن در شب را دشوارتر کند. با پیشرفت رماتیسم، خطر افسردگی و اضطراب افزایش می یابد و این می تواند منجر به اختلال خواب طولانی مدت شود.

شرایط سلامت روان
التهاب مزمن ناشی از شرایط خودایمنی مانند آرتریت روماتوئید همچنین می تواند باعث التهاب مزمن در مغز شود که با زوال عقل، بیماری آلزایمر و انواع بیماری های روانی مرتبط است.

همان پروتئین های التهابی که در بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید افزایش می یابد در بیماران مبتلا به بیماری آلزایمر نیز افزایش می یابد.

درمان با داروهای ضد روماتیسمی تعدیل کننده بیماری (DMARDs) برای کاهش این پروتئین های التهابی ممکن است بتواند از پیشرفت بیماری آلزایمر و شرایط سلامت روان مرتبط با آن جلوگیری یا روند بیماری را کُند کند.

مسائل شناختی
داروهای RA دارای انواعی از عوارض جانبی عصبی هستند که می توانند باعث مشکلات شناختی مانند روان پریشی (هذیان و توهم)، مشکل در تمرکز و از دست دادن حافظه شوند. این به دلیل اثرات التهابی داروها است

مشکلات گوارشی
شایع ترین مشکلات گوارشی مرتبط با آرتریت روماتوئید عبارتند از: اختلال عملکرد کبد، بزرگ شدن کبد و طحال، سیروز (اسکار کبد) و پانکراتیت (لوزالمعده ملتهب).

تا ۱۳ درصد از بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید نیز به آمیلوئیدوز مبتلا می شوند که در آن تجمع غیرطبیعی پروتئین به کبد و روده آسیب می رساند و باعث درد شکمی، سوء جذب و اسهال مزمن می شود.