زنان بیشتر از مردان از اینکه به روماتیسم مفصلی ( آرتریت روماتوئید ) مبتلا شوند می ترسند اما تحقیقات تازه نشان می دهد جنسیت زن یا مرد دلیلی بر اینکه شانس مبتلا شدن به آرتریت روماتوئید را افزایش بدهد ندارد و مرد بودن یا زن بودن تنها دلیل برای ابتلا به روماتوئید نمی شود
در حالی که تعداد زنان مبتلا به آرتریت روماتوئید در جهان از مردان بیشتر است، نتایج یک مطالعه اخیر توسط دانشمندان فرانسوی نشان می دهد که جنسیت تأثیر کمی بر ابتلا به روماتیسم دارد.
تاثیر جنسیت بر آرتریت روماتوئید
در مطالعه ای که در مجله روماتولوژی منتشر شد، دکتر لور گوسک در پاریس و همکارانش ۱۳۳ بیمار مرد مبتلا به آرتریت روماتوئید را با ۱۳۳ بیمار زن با همان مدت بیماری، حدود هفت سال، مقایسه کردند.
آن ها قصد داشتند تاثیر جنسیت بر ابتلا و شدت پیشرفت آرتریت روماتوئید را بررسی کنند که آیا زن بودن یا مردن بودن بر روی شیوع روماتیسم موثر است یا خیر ؟
این تیم اطلاعاتی را در مورد عوامل جمعیت شناختی، الگوهای درگیری مفصل، دامنه علائم، درمان پزشکی و جراحی مفصل جمع آوری کردند. علاوه بر این، آنها اندازهگیریهای بیولوژیکی، اطلاعات ژنتیکی، عکسبرداری اشعه ایکس از دستها و پاها و نتایج پرسشنامه ارزیابی سلامت را بهدست آوردند.
زنان سندرم سیکا (خشکی چشم و دهان ) را بیشتر از مردان تجربه کردند (به ترتیب ۳۵ درصد در مقابل ۱۶ درصد). پزشکان فرانسوی هیچ تفاوت دیگری را در سایر علائم مرتبط با آرتریت روماتوئید را بین زنان با مردان مشاهده نکردند و نمرات پرسشنامه ارزیابی سلامت بین مردان و زنان تقریبا یکسان بود.
مردان و زنان از نظر توزیع مشخصات ژنتیکی تفاوتی نداشتند. حداقل یک ژن مرتبط با بیماری در ۷۲.۰ درصد از مردان و ۷۰.۷ درصد از زنان شناسایی شد. با این حال، ۲۱ درصد از زنان دارای دو ژن مرتبط با بیماری بودند، در حالی که این رقم در مردان ۱۱ درصد بود.
تفاوت دیگری بین دو جنسیت در شاخص های بالینی، بیولوژیکی یا رادیولوژیکی وجود نداشت.
در مقایسه با مردان، پزشکان برای زنان به طور قابل توجهی داروهای ضدروماتیسمی اصلاح کننده بیماری (DMARD) بیشتری تجویز کردند. میانگین تعداد DMARD مورد استفاده برای زنان و مردان به ترتیب ۳.۳ و ۲.۸ بود. به طور کلی، ۴۳.۶ درصد از زنان بیش از سه داروی روماتیسمی DMARD در طول دوره درمان دریافت کردند، در مقایسه با ۳۲.۳ درصد از مردان. مصرف داروهای کورتیکواستروئیدی بین مردان و زنان تفاوتی نداشت.
پزشکان فرانسوی گزارش می دهند که در مورد جراحی، تفاوتی در تعداد جراحی ها برای برداشتن پوشش مفصل یا تعویض مفصل بزرگ وجود ندارد. با این حال، زنان بیشتر تحت عمل جراحی فیوژن و تعویض مفاصل کوچکتر قرار گرفتند.
جدیدترین درمان روماتیسم در جهان
محققان می گویند با توجه به عدم تفاوت بین زنان و مردان در یافته های اشعه ایکس، یافته های جراحی “جالب” است. شاید به گفته آنها، تخریب مفصل روماتوئید در زنان ناتوان کننده تر باشد و منجر به جراحی بیشتر شود.
در کل اگر زن باشید خیلی تاثیر چندانی بر احتمال ابتلا شدن به روماتیسم یا شدت علائم روماتیسم نسبت به مردان ندارد و تقریبا مشابه با مردان است ، یا خیلی خیلی کم در کل زنان بیشتر از مردان با آرتریت روماتوئید و علائم آن درگیر می شوند.
پس جنسیت در صد خیلی کمی روی شیوع روماتیسم تاثیر دارد ، چه زن باشید چه مرد اگر به آرتریت روماتوئید مبتلا شدید باید سریعا درمان را شروع کرده و روش های درمانی لازم را زیر نظر پزشک روماتولوژی خود آغاز کنید.
بیشتر بخوانید : خواص سیر برای آرتریت روماتوئید