Skip to main content

اگر مبتلا به پسوریازیس هستین و دچار کرونا شده اید یا واکسن کوید نوزده را زده اید حتما این مقاله را تا انتها بخوانید قصد داریم آنچه که باید در مورد واکسن کرونا و پسوریازیس باید بدانید را به صورت کاملا شفاف توضیح داده ایم

برخی از مطالعات نشان می دهد که بعضی از افراد مبتلا به پسوریازیس ممکن است پس از ابتلا به کووید-۱۹ یا دریافت واکسن کرونا ، دوران عود بیماری را تجربه کنند. با این حال، تحقیقات بیشتری برای درک ارتباط دقیق این دو مورد هنوز مورد نیاز است.

پسوریازیس یک بیماری خودایمنی شایع است که در آن مشکلات سیستم ایمنی منجر به تبدیل بیش از حد سلول های پوست می شود. این منجر به لکه‌های برجسته و خارش‌دار پوستی می‌شود که در شایع‌ترین شکل، پسوریازیس پلاکی نام دارد.

در حالی که علت پسوریازیس ناشناخته است، ترکیبی از ژن ها و محرک های محیطی ممکن است نقش داشته باشند.

محققان در حال بررسی این موضوع هستند که آیا ابتلا به کووید-۱۹ یا دریافت واکسن کووید-۱۹ باعث تشخیص یا تشدید پسوریازیس جدید می شود یا اینکه چنین گزارش هایی ممکن است تصادفی باشند.

آیا ارتباطی بین پسوریازیس و واکسن کرونا وجود دارد؟


خیلی زود پس از انتشار واکسن کرونا ، گزارش‌هایی منتشر شد مبنی بر اینکه افرادی که برای اولین بار علائم پسوریازیس را دریافت کرده‌اند یا در افرادی که مبتلا به این آرتریت پوستی بودند ، علائم پسوریازیس آن ها را تشدید کرده است . از آن زمان محققان تلاش کردند تا بفهمند آیا ارتباطی وجود دارد یا خیر.

در یک مطالعه کوچک در سال ۲۰۲۲، محققان پنج نفر را که چنین تجربیاتی داشتند، ارزیابی کردند. از این پنج نفر، یکی به پسوریازیس مبتلا شد. چهار نفر دیگر قبلاً پسوریازیس داشتند اما پس از دریافت دومین یا سومین دوز واکسن کووید-۱۹، علائم بدتری را تجربه کردند.

محققان همچنین به گزارش‌های حکایتی از شعله‌ور شدن پسوریازیس پس از ابتلای افراد به COVID-19 اشاره کردند. آنها فرض کردند که التهاب ناشی از این بیماری به احتمال زیاد علت بدتر شدن علائم است

یک تحقیق علمی در سال ۲۰۲۴ به پیوندهای احتمالی بین واکسن کووید-۱۹ و پسوریازیس پلاکی در بین افراد با سن ۷۱ سال پرداخت.

محققان به جدول زمانی شروع علائم اشاره کردند که از چند روز تا چند ماه متغیر بود. نتایج نشان می دهد که شعله ور شدن سریعتر با دوز دوم واکسن در مقایسه با اولی بیشتر است. محققان یک جدول زمانی متوسط ​​۷ روزه را برای افراد مبتلا به شروع جدید پسوریازیس تعیین کردند.

وجود بیماری‌های مزمن دیگر (دو یا چند وضعیت جدی) نیز می‌تواند در ایجاد پسوریازیس و تشدید پسوریازیس پس از واکسیناسیون نقش داشته باشد و محققان پیشنهاد می‌کنند که افزایش التهاب زمینه‌ای می‌تواند به آن کمک کند.

کلسترول بالا و چاقی شایع ترین این بیماری های مزمن دیگر بود.

در حالی که هیچ یک از تحقیقات فعلی به طور قطعی واکسن کووید-۱۹ را با ایجاد پسوریازیس و تشدید آن مرتبط نمی کند، تحقیقات نشان می دهد که یک پاسخ التهابی احتمالی می تواند علائم را در برخی افراد ایجاد کند.

علل دیگر ابتلا به پسوریازیس


هر فردی در هر سنی ممکن است به پسوریازیس مبتلا شود. با این حال،اکثرا بزرگسالان درگیر این بیماری می شوند.

پسوریازیس یک بیماری شایع است که علت مشخصی ندارد. مانند سایر اختلالات خودایمنی، تصور می شود که ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی باعث ایجاد آن می شود.

محققان به بررسی اجزای ژنتیکی پسوریازیس ادامه می دهند. تاکنون، آنها می‌دانند که این بیماری پوستی معمولاً در خانواده‌ها دیده می‌شود و حامل ژن‌های خاصی ممکن است خطر ابتلا به آن را افزایش دهد. با این حال، همه افراد دارای خطر ژنتیکی به پسوریازیس مبتلا نمی شوند.

در صورتی که برخی افراد استعداد ژنتیکی برای این بیماری داشته باشند، عوامل خاصی می توانند باعث بروز پسوریازیس شوند. مثالها عبارتند از:

  • بیماری ها و عفونت ها
  • صدمات پوستی
  • محیط های سرد و خشک
  • سیگار کشیدن
  • مصرف سنگین الکل
  • انواع خاصی از داروها، مانند داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی و لیتیوم
  • چا قی


همانطور که تحقیقات بالا نشان می دهد، کووید-۱۹ و واکسن کووید-۱۹ نیز ممکن است در برخی افراد باعث شعله ور شدن آن شوند، اگرچه علت دقیق آن پیدا نشده است. یک پزشک ممکن است تشخیص دهد که مزایای واکسیناسیون بر خطرات احتمالی بیشتر است.