Skip to main content

طبق تحقیقات انجام شده توسط مرکز آرتریت امریکا ، تغییر رژیم غذایی بیمار به وگن یا همان گیاه خواری می تواند به کاهش درد و التهاب مرتبط با آرتریت روماتوئید تا ۵۳ درصد کمک کند.

این مطالعه شامل ۴۴ فرد بزرگسال مبتلا به آرتریت روماتوئید بود. شرکت کنندگان به مدت ۴ هفته تحت رژیم گیاهخواری قرار گرفتند. سپس غذاهایی که باعث التهاب می شوند به مدت ۳ هفته حذف کردند.

محققان پیشنهاد می کنند که کاهش تورم و التهاب ثبت شده در میان شرکت کنندگان نشان می دهد که تغییرات رژیم غذایی با بهبود علائم، از جمله کاهش تورم و بهبود درد مرتبط است.

آنچه کارشناسان می گویند
دکتر لارسن بن متخصص تغذیه در مرکز پزشکی فلوریدا، گفت که علائم مرتبط با روماتیسم مفصلی را می توان «کاملاً» از طریق اصلاح عادات غذایی مدیریت و بهبود بخشید.

او می گوید : «رژیم‌های وگان یا برنامه‌های غذایی سخت گیاه‌خواری ممکن است به دلیل خواص ضدالتهابی آن‌ها، مزایای قابل توجهی برای آرتریت روماتوئید داشته باشند.

این پزشک خاطرنشان کرد که او بارها شاهد این پدیده و تاثیر مثبت گیاه خواری در بیماران مبتلا به روماتیسم در مرکز خود بوده است.

آرتریت روماتوئید یک بیماری التهابی است و به محض از حذف کردن منابع بیش از حد سدیم، به ویژه در غذاهای بسته بندی شده و بسیار فرآوری شده، مصرف زیاد چربی های اشباع شده و چربی ترانس موجود در گوشت قرمز و محصولات لبنی پرچرب و شیرین کننده های غلیظ موجود در نوشیدنی های شیرین شده با شکر و دسرهای شیرین، در عرض چند روز بسیاری از بیماران تسکین قابل توجهی از علائم را تجربه می کنند.

کریستین پاتریک، متخصص تغذیه و نویسنده کتاب “کبد لاغر”، توضیح داد که شدت آرتریت روماتوئید از فردی به فرد دیگر متفاوت است، بنابراین تغییرات رژیم غذایی که برای یک فرد موثر است ممکن است برای دیگری کافی نباشد.

او می گوید : «مداخلات غذایی ممکن است مفید باشد، اما احتمالاً نمی‌تواند به تنهایی علائم را بدون درمان پزشکی نمی تواند کاملا رفع کند. با این حال، غذاهایی وجود دارند که می‌توانند علائم را تشدید کنند و حذف آنها می‌تواند برای مبتلایان به [آرتریت روماتوئید] مفید باشد.»

او افزود: «معرفی غذاهایی که میکروبیوتای روده را تقویت می‌کنند و غذاهای التهاب‌زا مانند قند و/یا گلوتن را کاهش می‌دهند، برای برخی از بیمارانی که با [آرتریت روماتوئید] دیده‌ام مفید بوده است.»

شارون پالمر، خالق وب‌سایت «تغذیه‌شناس گیاهی»، می‌گوید رژیم غذایی گیاهی پر از غذاهای گیاهی است که سطح بالاتری از ترکیبات آنتی‌اکسیدانی مانند فیتوکمیکال‌ها و ویتامین‌ها دارند.

برای آرتریت روماتوئید این غذاها را حذف کنید


کارشناسان می گویند اگر درد آرتریت روماتوئید را تجربه می کنید، حذف گوشت قرمز و غذا های فرآوری شده اولین قدم برای شروع درمان روماتیسم است.

دکتر پاتریک می‌گوید: «رژیم‌های حاوی گوشت قرمز و غذاهای فرآوری‌شده، کربوهیدرات‌های تصفیه‌شده و چربی‌های اشباع‌شده، باعث التهاب مفاصل می‌شوند.»

او اشاره می کند که رژیم غذایی کم چربی و پر فیبر یک عنصر کلیدی برای کاهش التهاب و کنترل درد و تورم ناشی از آرتریت روماتوئید است.

او گفت: «از آنجایی که التهاب مقصر اصلی درد و تورم بیماران روماتیسمی است، غذاهایی که باعث التهاب در بدن می‌شوند باید اولین چیزی باشند که اصلاح می شوند»

لیست غذاهایپاتریک برای حذف شامل موارد زیر است:

  • گوشت فرآوری شده قرمز
  • غذاهای فراوری شده
  • غذاهای با افزودنی های زیاد مانند غذاهای بسیار خوش طعم (غذاهای سرخ شده)
  • الکل
  • غذاها و نوشیدنی های شیرین
  • کربوهیدرات های حاوی گلوتن برای افراد مبتلا به عدم تحمل گلوتن غیر سلیاک


دکتر پاتریک اضافه می‌کند که هر نوع غذای سرشار از نمک مانند کراکر، چیپس سیب‌زمینی و غلات نیز باید حذف شود.

نکاتی برای تغییر رژیم غذایی به وگان و گیاه خواری


لازم نیست فوراً تمام محصولات حیوانی را کنار بگذارید.

دکتر پاتریک توصیه می کند که با تعریف مایکل پولان از غذا به عنوان چیزی که از طبیعت می آید، از طبیعت تغذیه می شود و در نهایت پوسیده می شود، شروع کنید.

«اگر در ردیف های این تعریف قرار نگیرد، غذای واقعی نیست و برای مصرف بدن در نظر گرفته نشده است. زندگی با این تعریف حداقل ۸۰ درصد از اوقات در فروشگاه و در خانه واقعاً به بیماران کمک می کند تا متوجه شوند چه چیزی برای بدنشان بهترین است و آنها را با یک رژیم غذایی کاملاً گیاهی شروع کنند و در عین حال به آنها کمک می کند تا بهترین احساس را داشته باشند. پاتریک گفت: علائم آرتریت روماتوئید را کاهش دهید.

آنها پیشنهاد می کنند که اول هفته را بدون گوشت یا یک وعده غذایی بدون گوشت شروع کنید و سپس ادامه دهید.

با غذاهایی که با آنها آشنا هستید امتحان کنید. به عنوان مثال، اگر دستور پخت لازانیا را بلد هستید آن را به یک نسخه گیاهی تبدیل کنید.

او می‌گوید: «فقط یک تعویض ساده انجام دهید، مانند تاکو با لوبیا سیاه به جای تاکو گوشت، اسپاگتی عدس به جای اسپاگتی گوشت، توفو سرخ‌کرده به جای سرخ کردن مرغ».

او می‌گوید، استراتژی دیگر این است که با پر کردن بشقاب خود با ۵۰ درصد سبزیجات، و اضاف کردن پروتئین حیوانی که تنها ۲۵ درصد از بشقاب را در بر می‌گیرد، یک استراتژی دیگر برای تغییر آهسته رژیم غذایی به گیاه خواری است