آرتریت روماتوئید یک بیماری سیستمیک است که به مفاصل متعدد در سراسر بدن حمله می کند. حدود ۹۰ درصد از افراد مبتلا به روماتیسم در نهایت علائم مربوط به پا یا مچ پا را مشاهده می کنند.
معمولا علائم روماتیسم پا ابتدا در انگشتان پا و جلوی پا، سپس در وسط و پشت پا و در نهایت در مچ پا ظاهر می شود. سایر انواع التهابی آرتریت که پا و مچ پا را تحت تاثیر قرار می دهند شامل نقرس، اسپوندیلیت آنکیلوزان، آرتریت پسوریاتیک و سندرم رایتر است.
عکس و مشخصات روماتیسم پا
قصد داریم مشخصات کامل روماتیسم پا را به همراه علائم ، نحوه تشخیص و راه های درمانی آن همراه با عکس به صورت کامل توضیح دهیم
علت دقیق روماتیسم پا ناشناخته است اما چندین نظریه وجود دارد. برخی از افراد ممکن است به دلیل ژن هایشان بیشتر در معرض ابتلا به روماتیسم پا باشند. با این حال، معمولاً برای فعال کردن بیماری به یک محرک شیمیایی یا محیطی نیاز است. در آرتریت روماتوئید، سیستم دفاعی بدن بر علیه خودش می چرخد. بدن به جای محافظت از مفاصل پا ، موادی تولید می کند که به مفاصل حمله کرده و آنها را ملتهب می کند.
علائم روماتیسم پا :
شایع ترین علائم روماتیسم پا ، پا درد، تورم و سفتی است. علائم معمولاً در هر دو پا ظاهر می شود. ممکن است در مفاصل پا یا در کف یا روی پای خود احساس درد کنید.
پا ممکن است گرم باشد و روی راه رفتن شما تأثیر بگذارد. ممکن است میخچه یا بونیون ایجاد شود و انگشتان پا در موقعیت هایی به نام پنجه پا یا انگشت چکشی شروع به پیچ خوردن و سفت شدن کنند.
اگر پشت پا و مچ پا تحت تاثیر روماتیسم قرار گرفته باشد، ممکن است استخوان ها موقعیت خود را تغییر دهند. این می تواند باعث شود که قوس کف پای شما فرو بریزد (کف صافی) و در نتیجه درد و مشکل در راه رفتن ایجاد شود.
از آنجایی که روماتیسم بر کل سیستم بدن شما تأثیر می گذارد، ممکن است احساس تب کنید، به راحتی خسته شوید و اشتهای خود را از دست بدهید.
تشخیص روماتیسم پا
گاهی اوقات علائم روماتیسم در پا اولین نشانه ای از ابتلا به آرتریت روماتوئید است. جراح ارتوپد پا و مچ پا از شما در مورد سابقه پزشکی، شغل و فعالیت های تفریحی سؤال می کند. بروز علائم در یک مفصل در هر دو پا یا در چندین مفصل نشانه ای از دخیل بودن آرتریت روماتوئید در کل بدن شما است.
جراح شما همچنین از اشعه ایکس استفاده می کند تا ببیند چقدر به مفاصل پای شما آسیب وارد شده است. آزمایش خون نشان می دهد که آیا شما کم خون هستید یا آنتی بادی به نام فاکتور روماتوئید دارید که اغلب در روماتیسم وجود دارد. اگر قبلاً مبتلاآرتریت روماتوئید در شما تشخیص داده شده است، شما و پزشکتان باید آگاه باشید که این بیماری احتمالاً به پاها و مچ پاها گسترش می یابد.
عکس فوق که مشاهده می کنید یک پای تحت حمله روماتیسم است که مفاصل انگشت های پا دچار ورم و دفرمه شده اند
درمان ها برای روماتیسم پا
بسیاری از افراد مبتلا به روماتیسم پا می توانند درد و بیماری خود را با دارو و ورزش کنترل کنند. برخی از داروها مانند آسپرین یا ایبوپروفن به کنترل درد کمک می کنند. سایر داروها از جمله متوترکسات، پردنیزون، سولفاسالازین، Humira®، Enbrel® و غیره ممکن است به کاهش سرعت گسترش خود بیماری کمک کنند. در برخی موارد، تزریق استروئید به مفاصل پا می تواند به تسکین تورم و التهاب کمک کند.
پزشک ممکن است کفش های مخصوصی را تجویز کند. اگر انگشتان پاهای شما شروع به سفت شدن کرده اند، باید کفشی بپوشید که پنجه آن بسیار عمیق است. همچنین ممکن است لازم باشد از یک ساپورت قوس نرم با یک پاشنه سفت استفاده کنید. در موارد شدیدتر، ممکن است نیاز به استفاده از عصا داشته باشید.
ورزش در درمان روماتیسم پا بسیار مهم است. پزشک یا فیزیوتراپ شما ممکن است تمرینات کششی و عملکردی و دامنه حرکتی را توصیه کند.
گزینه های جراحی برای پا یا مچ پا
جراحی می تواند چندین مورد از بیماری های مرتبط با روماتیسم در پا و مچ پا، از جمله بونیون و انگشت چکشی را اصلاح کند. با این حال، در بسیاری از موارد، موفق ترین گزینه جراحی فیوژن است. فیوژن اغلب بر روی انگشت شست پا، میانی پا، عقبی پا و در مچ پا انجام می شود.
با فیوژن، غضروف مفصل برداشته می شود. استخوان ها با پیچ ها، صفحات و پیچ ها یا یک میله از طریق استخوان در جای خود نگه داشته می شوند. در نهایت، استخوان ها با هم متحد می شوند تا یک استخوان جامد ایجاد کنند.
پس از فیوژن، حرکت از دست میرود، اما پا و مچ پا همچنان عملکردی دارند و به طور کلی بدون درد هستند. جایگزینی مفصل مچ پا با یک مفصل مصنوعی (معروف به تعویض کامل مچ پا یا آرتروپلاستی) ممکن است یک روش درمانی نهایی باشد. قبل از انجام هر گونه جراحی، گزینه های درمانی خود را با جراح ارتوپد پا و مچ پا در میان بگذارید.
بیشتر بخوانید : نحوه تشخیص روماتیسم چگونه است