پسوریازیس یک بیماری مزمن است که باعث ایجاد لکه های پوست ملتهب می شود که به عنوان پلاک یا ضایعات شناخته می شوند. بسته به رنگ پوست فرد ممکن است پوست ملتهب قرمز، بنفش یا قهوه ای به نظر برسد.
پسوریازیس پلاکی شایع ترین نوع پسوریازیس است. این نوع پسوریازیس باعث ایجاد پلاک های برجسته پوست ملتهب می شود که اغلب با فلس های نقره ای پوشیده شده اند. پلاک ها ممکن است خارش دار یا دردناک باشند. آنها ممکن است ترک بخورند، تراوش یا خونریزی کنند، به خصوص اگر زخم شوند.
اما قصد داریم بررسی کنیم که پلاک های پسوریازیس معمولا در کدام اندام های بدن نمایان می شوند و رایج ترند
پلاک های پسوریازیس در کدام مکان های بدن ظاهر می شوند
مکان های رایج برای پلاک های پسوریازیس شامل آرنج، زانو ، پوست سر، صورت و اندام تناسلی است. برخی از افراد نیز علائمی را در دست ها، پاها یا سایر نواحی بدن خود نشان می دهند.
دریافت درمان مناسب ، اجتناب از محرک هایی که علائم را بدتر می کنند، و انجام یک روال مراقبت از پوست می تواند به محدود کردن علائم پسوریازیس کمک کند. برنامه درمانی یک فرد ممکن است شامل درمان های بدون نسخه (OTC)، درمان های تجویزی توسط پزشک یا هر دو باشد، بسته به محل علائم و میزان گسترده و شدید بودن آنها ، روش های درمانی متفاوت است.
اگر پسوریازیس بیش از ۱۰٪ از سطح بدن را تحت تأثیر قرار دهد یا نواحی حساسی مانند صورت یا کف پا را تحت تأثیر قرار دهد، پسوریازیس شدید گفته می شود.
۵ مورد از رایج ترین مکان هایی که پلاک های پسوریازیس ظاهر می شوند
۱- آرنج، زانو
پسوریازیس اغلب باعث ایجاد پلاک در قسمت خارجی آرنج، زانو یا هر دو می شود. همچنین ممکن است باعث ایجاد پلاک در تنه بدن، به ویژه در قسمت پایین کمر و اطراف ناف شود.
پزشک ممکن است درمان های OTC یا نسخه ای را توصیه کند. همچنین ممکن است به مرطوب کردن پوست، پوشیدن لباسهای نرم و قابل تنفس، و اجتناب از استفاده محصولات مراقبت از پوست و محصولات لباسشویی که حاوی مواد معطر یا سایر محرکهای رایج هستند توصیه کند.
۲- پوست سر
پسوریازیس اغلب پوست سر را درگیر می کند، جایی که ممکن است باعث ایجاد پوسته های نقره ای پودری شود که شبیه شوره سر هستند یا پلاک های پوسته ای که کل پوست سر را می پوشانند.
پزشک ممکن است درمان با شامپوهای OTC یا سایر محصولات موضعی حاوی اسید سالیسیلیک، قطران زغال سنگ یا قطران کاج را توصیه کند. روش دیگر، آنها ممکن است درمان های موضعی، داروهای خوراکی یا تزریقی یا فتوتراپی را تجویز کنند.
۳- صورت
حدود ۵۰ درصد از افراد مبتلا به پسوریازیس ، پلاک هایی روی صورت خود مانند پیشانی، اطراف ابروها یا روی بینی و لب مشاهده می کنند. پسوریازیس کمتر نواحی اطراف گوش، چشم یا دهان را درگیر می کند.
پزشکان اغلب درمان های تجویزی را برای پسوریازیس روی صورت توصیه می کنند. برخی از افراد ترجیح می دهند علائم را با آرایش یا سایر محصولات آرایشی بپوشانند. یک پزشک می تواند به آنها کمک کند تا بفهمند کدام لوازم آرایشی بی خطر هستند.
۴- ناحیه تناسلی
تا دو سوم افراد مبتلا به پسوریازیس علائمی را در ناحیه تناسلی مشاهده می کنند. علائم ممکن است بر روی فرج، آلت تناسلی، کیسه بیضه، پوست بالای اندام تناسلی، چینهای بین ران و اندام تناسلی، یا داخلی و بالای ران تأثیر بگذارد.
پزشک احتمالاً درمان موضعی را برای درمان علائم در ناحیه تناسلی توصیه می کند. استفاده از درمان ها روی پوست نازک اطراف اندام تناسلی می تواند عوارض جانبی ایجاد کند، بنابراین مهم است که دستورالعمل های پزشک را به دقت دنبال کنید.
۵- دست و ناخن
محققان تخمین می زنند که ۱۲ تا ۱۶ درصد از افراد مبتلا به پسوریازیس علائم پوستی روی دست ها یا پاهای خود دارند. ممکن است باعث ایجاد لکه های خشک، تغییر رنگ و ضخیم شده و همچنین ترک های عمیق در پوست شود.
پزشک ممکن است ترکیبی از درمانهای موضعی، داروهای خوراکی یا تزریقی یا فتوتراپی را برای درمان پسوریازیس در دستها یا پاها تجویز کند.
پسوریازیس ناخن معمولاً چندین انگشت دست، پا یا هر دو را درگیر میکند، اما در ناخنهای دست شایعتر از ناخنهای پا است. علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- سوراخ های کم عمق یا عمیق در ناخن (حفره)
- جدا شدن ناخن از بستر ناخن (اونیکولیز)
- تغییر در شکل ناخن
- تغییر رنگ ناخن
- ضخیم شدن ناخن
بیشتر بخوانید : پسوریازیس چگونه پیشرفت می کند